Skogsbrand.

Ingen kan väl knappast ha undgått att det härjar en enormt stor skogsbrand runt Virsbo/Norberg här i Västmanland. Sist jag läste så talades det om att 191 kvadratkilometer skog och mark som brinner. Det talas om Sveriges största skogsbrand i modern tid. Det är hemskt. Vi bor dryga 1,5 mil ifrån där det brinner. Från oss sett så sprider den sig åt "rätt" håll men så kan man ju inte säga för det är massor av folk som är drabbade och har fått evakuera sina hem. Fly med sina djur och i bästa fall käraste ägodelar och inte ha en aning om ifall de kan komma hem igen. Många har inte fått med sig en pinal. Har inte huset brunnit ner så kommer det förmodligen ändå vara väldigt rökskadat när väl detta hemska är över. Vänder vinden kan den ju komma närmre hitåt men jag är inte orolig för vårt hem överhuvudtaget. Norberg är väl den hålan som ligger störst i farozonen nu och där har folk fått gå ovissa i ett dygn nu ifall det ska bli aktuellt med evakuering eller inte.
 
Vi har hela dagen haft rök som ligger över Skultuna och det luktar fan rent ut sagt. Hela Västerås är drabbat av röken och stora delar av Sverige, långt upp i norr känner av röklukt. Detta är hemskt obehagligt. Hur fort något kan sprida sig utom kontroll. Snart har väl hela Västmanland brunnit ner om det fortsätter i den här takten.
 
Det jobbigaste är att inte kunna ha öppet. Det har varit mer än 30 grader ute idag. Det är vidrigt varmt inne och alla fönster, dörrar och ventilation måste vara stängt för att inte få in den äckliga lukten och röken. Vår kära granne frågade om ville låna en Ac. Han har tydligen inte så extremt varmt inne som vi. När han kom över med den så stönade han och sa "Men fy faaan vad varmt ni har" Han har stenhus. Vi har till största delen trähus. Snacka om räddaren i nöden!
 
Hela dagen har p4 Västmanland stått på i bakgrunden så man får senaste uppdateringarna. Det känns liksom extra påtagligt när det branden ligger runt knuten.
 
Én stor eloge till alla som kämpar med branden på olika sätt. Till alla som överhuvudtaget hjälper till på något sätt. Jimmy går och väntar på att bli inringd från Hemvärnet men än så länge så har ingen hört av sig. Han ringde själv och hörde nyss och det lät inte som att det var helt omöjligt att det skulle kunna ske. Det är ju redan massa Hemvärnssoldater där och hjälper till men Jimmy tillhör tydligen inte Västmanlands av någon anledning utan Enköping/Uppland eller vad han nu pratade om.
 
Nu inväntar vi bara ett antal flygplan från Frankrike och Italien som ska komma hit och hjälpa till att vattenbomba. Sen får vi hoppas på ett sjuhelsikes skyfall med massa regn. Helst inget åskoväder så blixten slår ner någon annanstans.  Man räknar med att det ska ta en månad att släcka branden, sen 2 månader till med eftersläckningar. Det är svårt att ta in hur stort det verkligen är.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0